Poniżej prosty i sprawdzony przepis na pierniczki last minute.

Zapewne większość z Was ma już przygotowane pierniki, które schowane czekają do świąt, ale napewno są i tacy, którzy do tej pory nie zdecydowali się na pieczenie pierników. Tym pierwszym radzę sprawdzić czy na pewno żadne „myszki” przypadkiem nie wyjadły pierników, a tych drugich zachęcam do wypróbowania mojego błyskawicznego przepisu na pierniki.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej tortowej;
  • 200g miodu (4 duże, pełne łyżki);
  • 200g masła;
  • 1 jajko;
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika.

DSC_0016

Przepis:

Masło rozpuścić w rondelku.

DSC_0045

Do rozpuszczonego masła dodać miód oraz przyprawę do piernika i lekko podgrzać.

DSC_0063

DSC_0068

Do miski bądź na blat wysypać mąkę, sodę oczyszczoną i sól, a do wgłębienia wlać  rozpuszczoną, ciepłą zawartość rondelka.

DSC_0075

DSC_0080

DSC_0082

Dodać resztę składników i wyrabiać (ręcznie bądź mikserem) aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

DSC_0087

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 2 godziny (a max. 2 dni).

DSC_0091

DSC_0094

Ciasto podzielić na 4 części i po kawałku rozwałkować do grubości ok. 0,5 cm.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać różne kształty i wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Do wycinania kształtów polecam zaangażować pomocników 😉

DSC_0142


DSC_0152

DSC_0155

Pierniczki piec ok. 10-15 minut w 160-170 stopniach aż będą złote, nie brązowe.

DSC_0159

DSC_0170

Teraz pozostaje tylko dekorowanie pierników i ich konsumowanie.

DSC_0178

A Wy robicie pierniczki co roku? Angażujecie swoje dzieci do pomocy?